Morlanda Säteri

Före och efter

Nylackerad dörrspegel på 100-årig dörr

När huvudbyggnaden på Morlanda renoverades 1919-20 fick huset en ny entré. Den gamla ”bikupan” som tjänat som vindfång och hall togs bort och istället satte man in en dubbeldörr, flankerad av två pelare.

Renoveringen leddes av stadsarkitekt Allan Berglund. Bland mycket annat ritade han dessa dörrar till huvudentrén. De är tillverkade i ek och nu har de hängt på sin plats i snart 100 år.

Givetvis har de åldrats, spruckit och ändrat färg och därför har ytbehandlingen gjorts om ett antal gånger. Nu var det dags igen, att skrapa och slipa dörrarna trärena och sedan lacka dem med högblank båtfernissa  – fyra gånger.

Vi arbetade med en dörrhalva i taget och därför var det roligt att ta detta foto som visar ”före och efter”.

Entrédörren till Morlanda corps de logi – före och efter skrapning, slipning och lackning. Foto: Jon Thorburn

Entrédörren till Morlanda corps de logi – före och efter skrapning, slipning och lackning. Foto: Jon Thorburn